Kynuté tvarohové koláčky

Ingredience na kynuté tvarohové koláčky (všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu!)

Na kynuté těsto:
500 g prosáté hladké mouky
100 g cukru krupice
½ lžičky soli
250 ml vlažného mléka
200 ml oleje
3 žloutky
kostka čerstvého droždí

Na tvarohovou náplň:
500 g tvarohu (použijte obyčejný tvaroh v kostce, je tužší než tvarohy prodávané v umělohmotných vaničkách)
100 g cukru moučka
1 žloutek
1 vanilkový cukr
trochu rumu
2 lžíce rozinek (můžete odpočítat 48 rozinek na 48 koláčků)

Na posypku (drobenku):
60 g hladké mouky
40 g cukru moučka
40 g másla

švestková povidla, 1 vajíčko na pomázání

Recept na kynuté tvarohové koláčky

Příprava těsta – do vlažného mléka přidejte 2 lžičky cukru, 4 lžičky hladké mouky a rozdrobte kostku droždí. Vše rozmíchejte metličkou. Nádobu přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (zhruba 15 minut). Ve větší misce smíchejte cukr, olej a žloutky. Přidejte prosátou hladkou mouku, sůl a vzešlý kvásek. Zpracujte těsto, poté ho posypte trochou mouky a nechte zhruba ½ hodiny odpočinout pod utěrkou. Poté těsto znovu důkladně promíchejte, posypte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 1 a ½  až 2 hodiny.

Příprava tvarohové náplně – rozinky chvíli povařte ve vodě a nechte zchladnout. Poté smíchejte všechny suroviny.

Příprava posypky (drobenky) – rukama smíchejte mouku, cukr a máslo.

Pečení koláčků (postup pro 48 koláčků o průměru zhruba 6 cm):

Připravte si dvě malé misky, jednu s hladkou moukou (na pomoučení dna sklenky) a druhou s olejem (na ruce), a čtyři pečící papíry. Těsto rozdělte na 48 malých dílů a rozdělte je po 12 kusech na pečící papíry. Každý kousek zakulaťte rukama potřenýma olejem a nechte 5 minut odpočívat. Pak je rozplácněte pomoučeným dnem sklenky. Každý kousek těsta naplňte tvarohem, zabalte, obraťte a zakulaťte rukama namočenýma v oleji. Nechte znovu 5 minut odpočívat. Poté koláček znovu rozplácněte pomoučeným dnem sklenky, pomažte vajíčkem, propíchejte vidličkou, nahoru dejte trochu povidel a posypku (drobenku). Pečící papír přesuňte na plech a dejte koláčky péci do trouby vyhřáté na 200 °C. Doba pečení je zhruba 7 minut.

Tip:
Koláčky je samozřejmě možné plnit různými náplněmi (makovou, ořechovou, povidly apod.)
Pro nejmenší děti můžete připravit koláčky bez povidel a posypky (drobenky), protože tak z nich tolik nenadrobí.
Koláčky jsou hodně pracné, pokud chcete připravit něco jednoduššího, zkuste náš recept na koláč na plech.

Ostatní recepty v kategorii Moučníky