Ingredience na domácí vanilkovou zmrzlinu
500 ml mléka
130 g cukru krupice
6 žloutků
200 ml smetany ke šlehání (33%)
1 vanilkový lusk (nebo mletou pravou vanilku)
Recept na domácí vanilkovou zmrzlinu
Nejprve si připravte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Připravte si dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilejte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Nesmí začít vřít, nebo se vám žloutky srazí. Jakmile směs začne houstnout, odstavte a nechte vychladnout, občas promíchejte.
Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (-18 stupňů). Asi po 30ti minutách vyndejte a pomocí vidličky směs “naškrabte”, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud nebude mít zmrzlina požadovanou konzistenci.
Náš tip: Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.
Ostatní recepty v kategorii Dezerty
Zdroj: www.nebespan.cz